SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Serrat de Gelada

  • Serrat de Gelada  źródło;www.mundoquesos.com Serrat de Gelada źródło;www.mundoquesos. com
Komponenty i wytwarzanie:
Serrat Gelada jest typowym serem w stylu "Serrat"(zwarta masa) z surowego mleka owczego z dodatkiem podpuszczki zwierzęcej.Zsiadłe mleko jest pocięta na małe ziarna i ogrzewane.
Po odsączeniu masa serowa jest wkładana do cylindrycznej formy i pozostawiona,aby samodzielnie obciekla bez jakiegokolwiek wyciskania.Jest solona przez zanurzenie w solance.
Podczas dojrzewania ser jest  szczotkowany co dwa dni, aby uniknąć nadmiernego wzrostu grzybów.Jest sprzedawany w formie cylindra, o krzywych krawędziach i powierzchni, w dwóch rozmiarach:małego między 400 a 600 g wagi.i większe od 1 do 1,5 kg.

Wygląd i konsystencja:
naturalna,twarda i matowa skórka,lekko szorstka i szara.Wnętrze suche,zwarte,lekko żółte w kolorze kości słonioweji, z małymi ,nieregularnie rozproszonymi oczkami.Dojrzewa ok.3 miesięcy.Zawartość tluszczu:45%.

Smak i zapach:
Gelada
Serrat ma szczególny smak, złożony i rozwinięty:silny i trwały, słony lecz przyjemny.

Podawanie;
z grzankami lub jako przekąska.Pokrojony w kostkę jest dodawany do sałatek z dodatkiem endywii,rzeżuchy i orzechów.Startego sera używa sie również do czerwonego mięsa.

Proponowane wino:
DO Costers del Segre iAlto Thalarn Sió.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis