SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Serrat de Corroncui

  • Ser Serrat de Corroncui Ser Serrat de Corroncui
  • Ser Serrat de Corroncui Ser Serrat de Corroncui
Wygląd i konsystencja:
Ser Serrat de Corroncui ma kształt spłaszczonego cylindra, krawędzie sięgają od 4cm do 7 cm, a średnice od 8 cm do 10 cm. Waży od 500 gr do 600 gr. Ma gładką, woskowaną skórkę.

Masa serowa jest żółta wpadająca w odcień słomy, posiadająca nierównomiernie rozłożone oczka. Ser Serrat de Corroncui wytworzony w okresie letnim jest kruchy, a ten z okresu zimowego nabiera kremowej konsystencji.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser wytwarzany z mleka owiec ze skórką płukaną w solance. Jest ona kilkakrotnie przecierana, aby zapobiec wytworzeniu sie pleśni. Dojrzewa w 80% wilgotności w temp. 12 C przez 90 dni.

Smak i zapach:
Serrat de Corroncui ma smak lekko maślany, mlekowy - typowy dla serów owczych.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis