SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Serra da Estrela

  • Ser Serra da Estrela Ser Serra da Estrela
  • Ser Serra da Estrela Ser Serra da Estrela
  • Ser Serra da Estrela Ser Serra da Estrela
Wygląd i konsystencja:
Waży od 1 do 2 kg. Ma cienką, maziową, pomarańczowo - brązową skórkę, która w miarę dojrzewania twardnieje. Miąższ jest miękki, w śmietankowym kolorze. Sprzedawany jest w formie gomułek owiniętych płótnem. Młody ser jest tak miękki, że można go jeść łyżeczką, dojrzały twardnieje i kroi się go na plasterki.
Jego tekstury są zwarte ,nie posiadają dziurek, spowodowane jest o tym, że jego osuszanie jest bardzo powolne. Kształt sera przypomina spłaszczony walec.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z siadłego mleka owczego przy użyciu podpuszczki kwiatówcardoon lub podpuszczki jagnięcej.Jest to spreparowany w całości ręcznie na podstawie rygorystycznych zasad - nawet jego twaróg dzieli się ręcznie poprzez łamanie go, a nie cięcie.
Produkowany jest w miesiącach od listopada do marca. Jego dojrzewanie trwa minimum 30 dni. Jest kremowy, półmiekki nadający się do smarowania o zabarwieniu białym , skórka płukana jest żółta i gładka. Określany mianem króla portugalskich serów. Produkowany jest z mleka owiec wypasanych na wysokości prawie 2000 metrów. Dojrzewa w jaskiniach.

Smak i zapach:
Smak czysty, pachnący bukiet traw ze słodkim posmakiem i lekko gorzki. Smak maślany ze słodkim posmakiem toffi.

Pochodzenie:
Znany na całym świecie jako "król Portugalii Ser", z owczego mleka był wyrabiany przez wieki przez pasterzy w Serra da Estrela Góry Beira. Uważa się, że praktyka wyrabiania tego sera ma swoje korzenie w żydowskiej społeczności półwyspu Iberyjskiego, gdzie wyrabiano go w sposób koszerny nie dodając zwierzęcej podpuszczki.
Chociaż tekstury, smaki i kształty mogą się różnić od regionu kraju tradycja wytwarzania sera pozostaje spójna.

Podawanie:

Idealny na świeży chleb. Jest serem stołowym, dobrym na przekąski.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis