SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Serpa

  • Ser Serpa Ser Serpa
  • Ser Serpa Ser Serpa
  • Ser Serpa Ser Serpa
  • Ser Serpa Ser Serpa
Wygląd i konsystencja:
Serpa posiada naturalną skórkę, wnętrze ma kremowe prawie lejące.
Serpa DOP jest dostępny w czterech różnych wymiarach, zwanych:
-merendeiras - waga od 200 do 250g,
-cuncas – od 800 do 900g,
-normais – od 1000 do 1500g oraz
-gigantes – od 2000 do 2500g.
Ser Serpa waży od 200 g do dwóch i pół kilo, ma wysokość od 3 do 8 cm, a średnicę między 10, a 30 cm. Sery są starannie zapakowane w cienkie gazy, które obejmują całą wysokość sera, zachowując formę, uniemożliwiając powstawanie pęknięć w skorupie sera.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Serpa wytwarzany jest z mleka owczego rasy owiec Lacaune z dodatkiem roślinnej podpuszczki. Zostaje owinięty w płótno i pozostawiony do dojrzewania na matach z trzciny cukrowej.
Dojenie odbywa się dwa razy dziennie. Mleko podgrzewa się do około 30-33 ° C i przelewa się przez tkaninę wypełnioną solą morską. Eliminuje to potrzebę dalszego solenia twarogu lub sera już uformowanego, w odróżnieniu od innych serów owczych. Po dodaniu podpuszczki, producenci czekają 40 minut do półtorej godziny, w zależności od ich metody. Zsiadłe mleko jest następnie podzielone na kawałki wielkości ziarna ryżu, a następnie osuszane i umieszczane w różnych formach.

Smak i zapach:

Serpa ma silny zapach i smak pikantny z niepowtarzalnym klimatem gleby i pastwisk w regionie Alentejo.

Pochodzenie:

Serpa to chyba najbardziej znany tradycyjny ser w południowej Portugalii.

Proponowane wina:

Kalifornia Syrah.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis