SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Serena

  • Ser Serena Ser Serena
  • Ser Serena Ser Serena
  • Ser Serena Ser Serena
  • Ser Serena Ser Serena
Wygląd i konsystencja:
Ser Serena wykonany jest z mleka owczego. Ma kremową konsystencję. Jest miękki i gładki do smarowania. Ser ma kształt cylindryczny, waży od 700 gram do 2 kg. Można go jeść łyżką. W miarę starzenia się sera jego skórka staje się szorstka a wnętrze dojrzewa. Okres dojrzewania wynosi co najmniej 60 dni ale im starszy ser tym lepszy. W odróżnieniu od większości serów jego środek nie krzepnie.

Smak i zapach:

Jest lekko słony i ma lekki posmak gorczycy.

Pochodzenie:

Ser ten pochodzi z La Serena, region Estremadura w południowo-zachodniej Hiszpanii.

Podawanie:

Ser Serena pasuje do owoców cytrusowych, ostrych sosów, suszonych owoców, oliwek i wędlin. Można nim posypać pizze, makarony, warzywa i sałatki.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis