SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser kortowski

  • Ser kortowski [źródło www.esmlecz.pl] Ser kortowski [źródło www.esmlecz.pl]
Wygląd i konsystencja:
Ser kortowski to polski ser produkowany z mleka krowiego, zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających, średnio twardych. Jest to ser prasowany, tłusty. Jego miąższ charakteryzuje się drobnymi, dość licznymi oczkami. Ser kortowski ma kształt bloku o bokach nieznacznie wypukłych i krawędziach lekko zaokrąglonych.

Komponenty i wytwarzanie:
Do tej pory produkuje go mleczarnia w miejscowości Kosowo Lackie (woj. mazowieckie). Recepturę wytwarzania sera kortowskiego opracowano w latach 60. pod kierunkiem profesora Stefana Poznańskiego.

Smak i zapach:
Ser kortowski jest aromatyczny, ma smak lekko kwaśny, pikantny

Wartość odżywcza:
Zawartość tłuszczu to 40% w s.m.
Zawartość wody max. 45%.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis