SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw

  • Ser domowy smażony z kminkiem Ser domowy smażony z kminkiem
  • Ser domowy smażony z kminkiem Ser domowy smażony z kminkiem
  • Ser domowy smażony z kminkiem Ser domowy smażony z kminkiem
Wygląd i konsystencja:
Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw należy do grupy serów topionych, barwy żółtej, wyraźne ziarna kminku w masie. Ser barwy żółtej o różnym natężeniu Przyjmuje kształt opakowania: okrągły kubek (200 g sera) prostokątne opakowanie tekturowe (½ kg, 1 kg, 2 kg sera).

Komponenty i wytwarzanie:

Ser produkowany z sera twarogowego chudego i ćwierćtłustego, poddanego działaniu kwaśnego węglanu sodu, pasteryzowany, z dodatkiem soli kuchennej i dodatków smakowych (kminku, czosnku). Do produkcji sera nie używa się żadnych konserwantów. Produkt ma walory dietetyczne, gdyż zawiera łatwo przyswajalne białka, znaczne ilości wapnia przy niskiej zawartości tłuszczu – ok. 6% w suchej masie, co w przeliczeniu na jego udział w całkowitej masie produktu gotowego oznacza, że tłuszcz stanowi tylko ok. 2% masy sera, a więc tyle, ile go zawiera najpopularniejsze mleko „dwuprocentowe”. Do wytwarzania sera twarogowego, który jest głównym składnikiem sera domowego smażonego z kminkiem (z czosnkiem, bez przypraw), używa się mleka krowiego stanowiącego od dawna jeden z podstawowych produktów żywnościowych wytwarzanych i spożywanych w śląskich gospodarstwach. Ser zwany dawniej „hauskyjzą” zaraz po maśle i smalcu stanowił główny dodatek do chleba. W czasach, kiedy nie było lodówek, miał tę zaletę, że w przeciwieństwie do twarogu, który szybko ulegał zepsuciu, był on stosunkowo długo przydatny do spożycia.

Smak i zapach:

Wyraźnie wyczuwalny smak kminku (czosnku) w masie, swoisty zapach.

Pochodzenie:

Pochodzenie sera „hauskyjzy” datuje się na koniec XIX wieku. Ser domowy smażony jest wyrabiany zgodnie z przekazami ustnymi i przepisami pochodzącymi z początków XX wieku. W zależności od jego dalszego przeznaczenia (czy ma być bardziej zwięzły – do krojenia, czy wykorzystany do smarowania) dodaje się do niego jajka, masło i różne przyprawy z domowego ogródka (szczypiorek, cebulę, kminek, czosnek).Wg "Śląskiej Kucharki Doskonałej" opracowanej przez Elzbietę Łabońską ser domowy smażony - to "zależok" przesmazony na masle z dodatkami.Jeśli do sera mamy zamiar dodać czosnek, koperek lub boczek, wtedy przygotowujemy zależok bez kminku.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis