SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser Zgorzelecki

  • ser zgorzelecki ser zgorzelecki
Wygląd i konsystencja:
Biały ser o zwięzłej strukturze, ma lekko żółty odcień na zewnątrz o kształcie spłaszczonej kuli. Podczas przechowywania w serwatce robi się bardziej twardy.

Smak i zapach:
Delikatny w smaku, łagodny i lekko słonawy.

Pochodzenie:
Związany jest z tradycją produkcji sera przez greckich emigrantów, którzy osiedlili się w okolicy Zgorzelca. Produkowany w Grecji z mleka koziego lub owczego, w okolicach Zgorzelca także z krowiego. Sery te przechowywane są w kamiennych naczyniach wypełnionych mieszanką solanki i zakwaszonej serwatki.

W dniu 7 marca 2008 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych

Podawanie:
Do kanapek, zakąsek, sałatek.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis