SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser Zabłocki

  • SER ZABŁOCKI SER ZABŁOCKI
Wygląd i konsystencja:
Ser biały, podobny do twarogu o konsystencji lekko gąbczastej i plastycznej, w kształcie spłaszczonej kuli. Długość sera to około 20 cm, waga 75 dkg, szerokość 15 cm i wysokość 4 cm. Barwa- lekko kremowa z lekkim połyskiem.

Komponenty i wytwarzanie:

Robiony jest z pełnego, świeżego krowiego mleka bez dodatku przypraw i konserwantów. Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych dniu 5 marca 2009 roku.

Smak i zapach:

Smak sera lekko słony o zapachu maślanym.

Pochodzenie:

Pochodzi z terenów czystych ekologicznie, z terenu Nadbużańskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. Produkowany z Dzięki bogatej i zróżnicowanej roślinności występującej na tych terenach, ser Zabłocki charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych i dlatego polecany jest szczególnie dla dzieci i diabetyków. Do dzisiejszego dnia sprzedawany jest na targach, dożynkach i imprezach regionalnych.

Podawanie:

Wspaniale nadaje się do kanapek, jako składnik past do smarowania pieczywa, do dań ciepłych jako dodatek do ziemniaków, makaronu, do sporządzenia farszów naleśnikowych.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis