SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser Wołoski Wędzony

  • Ser Wołoski Wędzony Ser Wołoski Wędzony
  • SER WOŁOSKI WĘDZONY SER WOŁOSKI WĘDZONY
  • Ser Wołoski Wędzony Ser Wołoski Wędzony
Wygląd
Okrągły żółty placek, na zewnątrz od góry wzór „rozety” zależy od foremki. Gładka elastyczna skórka o barwie ciemno żółtej, na przekroju ser barwy kremowej.

Kształt okrągły placek o wyglądzie tortu o średnicy około 30 cm, a wysokość 8 - 10 cm. Barwa od żółtej do brązowej, a na przekroju kremowa. Konsystencja stała zwarta, elastyczna, miąższ miękki, skórka twardsza.

Smak i zapach:
Smak i zapach lekko słony, zapach wędzenia.

Pochodzenie:
Nazwa ser wołoski pochodzi od osadników Wołochów, którzy zamieszkali na terenie Trójwsi. Od połowy XIV wieku na tereny górskie, w tym obecnego Beskidu Śląskiego, zaczęli napływać Wołosi, koczowniczy lud pasterski pochodzenia Bałkańskiego. Ludność ta zajmowała się pasterstwem i wyrobem serów. Obecnie ser wołoski wytwarzany jest tylko na terenie gminy Istebna.

Walory swoje zawdzięcza pochodzeniu z górskich terenów, gdzie nie tylko czynniki naturalne, lecz także surowce – mleko i produkcja według regionalnej metody, wpływają na jakość i cechy charakterystyczne produktu. Przechowywana w temperaturze 10 - 70 C zachowuje przydatność do spożycia przez około 30 dni.

Ser wołoski wędzony to ser z mleka owczego wytwarzany w gospodarstwie domowym. Tradycyjna metoda jego produkcji jest oparta na przekazie pokoleniowym.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis