SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser Tylżycki

  • Ser Tylżycki Ser Tylżycki
Wygląd i konsystencja:
Ser Tylżycki jest serem podpuszczkowym, dojrzewającym typu holenderskiego, prasowany, tłusty. Charakteryzuje się spłaszczonymi oczkami wielkości ziarna jęczmienia do małej pestki śliwki. Ser Tylżycki ma kształt bloku o bokach nieznacznie wypukłych i krawędziach lekko zaokrąglonych. Półtwardy lub twardy ser powstał na terenie Prus i otrzymał nazwę od miasta Tylża.

Ma wilgotną, lepką, żółtopomarańczową skórkę i zwarty miąższ o bladożółtym kolorze z nielicznymi dziurkami.
Zawartość tłuszczu wynosi 40% w suchej masie. Zawartość wody max. 45%.

Smak i zapach:
Ser aromatyczny, w smaku lekko kwaśnawy, lekko pikantny. Jego nieco pikantny smak nabiera ostrości w miarę dojrzewania. Ma zdecydowany zapach.

Podawanie:
Ser Tylżycki jest świetny na przekąski i kanapki. Podawany z owocami i jarzynami, a dojrzały z marynowanymi rybami. Dobrze się topi, można go używać do sosów i makaronów.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis