SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser Podlaski

  • Ser Podlaski [źródło www.osmhajnowka.pl] Ser Podlaski [źródło www.osmhajnowka.pl]
  • Ser Podlaski Ser Podlaski
Wygląd i konsystencja:
Ser Podlaski jest serem półtwardym o prostopadłościennym kształcie i wadze 5-7kg. Miąższ ma elastyczny koloru żółtego.Zawartość tłuszczu 45%.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Podlaski produkowany jest tylko i wyłącznie z mleka czystego mikrobiologicznie i chemicznie. Pielęgnacja sera trwa, w zależności od wagi, od 5 do 10 tygodni. Pełną dojrzałość ser osiąga po 12 tygodniach. Cykl pielęgnacyjny jest przeprowadzany m.in.aby uzyskać na serze suchą skórkę, chociaż i tak sprzedawany jest w powłoce ochronnej z parafiny.

Produkcję sera podlaskiego rozpoczęto w chwili uruchomienia zakładu produkcyjnego w Filipowie, czyli w 1968 roku. Sposób i technologia produkcji sera są obecnie takie same jak dawniej. Walory wytwarzanego dziś produktu nie różnią się niczym od walorów sera podlaskiego produkowanego wówczas. Ser podlaski cieszy się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów, ponieważ charakteryzuje się wyjątkowym bukietem smakowym, który w niczym nie odbiega od smaku sera produkowanego w latach 70. Dzięki rygorystycznemu stosowaniu tradycyjnych norm produkcyjnych, ser podlaski nie zawiera wielu środków chemicznych i tłuszczów nie pochodzących z mleka.

Smak i zapach:
Ser Podlaski ma delikatny, łagodny i lekko kwaśny smak,który w trakcie dojrzewania nabiera lekkiej pikanterii. Charakteryzuje się łagodnym, lekko kwaśnym smakiem o delikatnym posmaku pasteryzacji. Smak serów starszych jest lekko pikantny.

Pochodzenie:
Produkcję tego sera rozpoczęto w zakładzie produkcyjnym w Filipowie na Podlasiu w 1968 roku. Do tej pory produkowany jest wg tej samej receptury. Ser został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 6 stycznia 2006r.

Podawanie:
Tradycyjnie z pieczywem i świeżymi owocami.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis