SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser narwiański

  • Ser narwiański [źródło www.minrol.gov.pl] Ser narwiański [źródło www.minrol.gov.pl]
  •  Ser narwiański Ser narwiański
Wygląd i konsystencja:
Ser narwiański jest serem twardym o kształcie cylindrycznym, ciemnożółtym, w przekroju nieco jaśniejszym. Jest sprężysty z licznymi dziurkami różnej wielkości i kształtu. Ser staje się coraz bardziej twardy w miarę dojrzewania.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser narwiański produkowany jest z mleka krowiego od krów rasy Polska Czerwona .

Smak i zapach:
Smak łagodny i delikatny z lekkim posmakiem soli- w postaci podstawowej. Z dodatkiem ziół, nabiera dodatkowego aromatu właściwego dla danego rodzaju, a więc czosnku, majeranku, kminku, czarnuszki itp.

Pochodzenie:
Okolice Narwiańskiego Parku Narodowego, sporządzony z mleka krów rasy Polska Czerwona wypasanych na naturalnych, czystych ekologicznie terenach.

Ser w dniu 19 grudnia 2006 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany pod nazwą 'Ser narwiański'.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis