SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser Klagany

  • Ser klagany Ser klagany
Wygląd i konsystencja:
Skórka cienka biała, po dłuższym leżakowaniu przechodzi w kremową, a nawet żółtą . Kształt w zależności od formy, ostatnio kształt bochenka. Długość do 20 cm, szerokość do 15 cm. Barwa biała, po dłuższym leżakowaniu – kremowa. Konsystencja, „wrażenie w dotyku” miękka, po dłuższym leżakowaniu twardnieje.

W przeszłości Ser Klagany był wytwarzany wyłącznie z mleka owczego, obecnie może być produkowany również z mleka krowiego.

W dniu 9 maja 2006 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Sery i inne produkty mleczne "Ser Klagany".

Smak i zapach:
Ser Klagany ma łagodny śmietankowy smak, jednak po dłuższym leżakowaniu zarówno smak, jak i zapach może być kwaskowy.

Pochodzenie:
Ser Klagany to ser owczy produkowany na terenach zamieszkanych przez śląskich górali, czyli na terenie Śląska Cieszyńskiego. Archiwalne źródła dotyczące tradycji, pochodzenia oraz sposobu produkcji sera klaganego są tymi samymi źródłami, które mówią o produkcji serów owczych – oscypka czy buncu.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis