SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser harceński

  • Ser harceński Ser harceński
  • Ser harceński Ser harceński
  • Ser harceński Ser harceński
  • Ser harceński Ser harceński
Wygląd i konsystencja:
Ser harceński posiada naturalną, żółtą skórkę i jaśniejszy miąższ. Często pakowany w rolki złożone z czterech lub pięciu serków.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser harceński jest wytwarzany metodami domowymi w gospodarstwach rolnych. Dostępny jest zarówno w supermarketach, jak i na kiermaszach, na rynkach i w specjalnych gospodarstwach. Dojrzewanie trwa od kilku dni do kilku tygodni. Wykonany z kwaśnego mleka.

Ser harceński jest produktem regionalnym, ograniczonym w produkcji do wspomnianego wyżej terenu Harzu. Sery o podobnych właściwościach, ale wytwarzane w innych częściach Europy – to tak zwane Harzer Käse (sery typu harceńskiego), do których należą np. twarożki ołomunieckie w Czechach lub Quargel w Austrii. Teraz produkowany jest już na skalę przemysłową, również na Śląsku.

Smak i zapach:

Ser harceński ma smak pikantny oraz lekko kwaskowaty. Zapach mocny gliwiejącego twarogu.

Pochodzenie:

Ser regionalny pochodzący z szeroko rozumianego regionu Harzu, pomiędzy Hannoverem, Brunszwikiem, i Getyngą. Jest specjalnością kuchni regionalnej i należy do grupy serów wytwarzanych z odtłuszczonego mleka z dodatkiem podpuszczki. Ser ten jest zaliczany do serów twarogowych oraz dojrzewających.

Wartości odżywcze:

Niemiecki ser o niskiej zawartości tłuszczu, który zawiera tylko 0,5% tłuszczu i 30% białka, co czyni go jednym z najzdrowszych serów. Jest dobrym źródłem witamin B, jak również wapnia. Tylko 100g sera może dostarczyć więcej niż 1 / 3 dziennego zapotrzebowania na wapń.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis