SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Selles sur Cher

  • Ser Selles sur Cher Ser Selles sur Cher
  • Ser Selles sur Cher Ser Selles sur Cher
  • Ser Selles sur Cher Ser Selles sur Cher
Wygląd i konsystencja:
Selles sur Cher to farmerski, niepasteryzowany ser z naturalną skórką. Ma okrągły kształt, waży ok. 150 gram, ma średnicę 8cm, wysokość 2-3cm. Powierzchnia sera jest bardzo gruzełkowata, a skórka - sucha. Na skórce pokrytej popiołem stopniowo pojawia się delikatny nalot ze szlachetnej pleśni w kolorze szarym i niebieskim. Warstwa węgla drzewnego zmieszanego z grubo mieloną solą, okrywająca ser, z czasem nabiera delikatnego niebieskiego, zabarwienia. Niejako na zasadzie kontrastu, miąższ sera jest śnieżnobiały, okryty delikatną, puszystą skórką z widoczną naleciałością pleśni. Dojrzewanie trwa do 21 dni.

Smak i zapach:

W smaku ser Selles sur Cher jest nieco kwaśny i słony, z pewnym dodatkiem słodyczy, zachowuje aromat koziego mleka i pleśni ciemnych piwnic. W miarę dojrzewania, charakter sera Selles sur Cher staje się bardziej wyrazisty, a jego ostry, specyficzny smak i zapach przybiera na intensywności. Z początku ser może wydawać się nieco przyciężki i elastyczny w smaku, ale w chwilę później podniebienie smakosza poznaje jego prawdziwą kremową naturę, w miarę jak ser roztapia się w ustach.

Pochodzenie:

Po raz pierwszy ser powstał w XIX wieku. Jeśli chodzi o tradycje wyrobu, ser ten jest jednym ze starszych produkowanych obecnie. Przez wiele pokoleń manufaktura Selles sur Cher utrzymała swój pierwotny, rzemieślniczy charakter produkcji. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1975 roku.

Proponowane wina:

Sauvignon Blanc.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis