SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Seirass del Fen

  • Ser Seirass del Fen Ser Seirass del Fen
  • Ser Seirass del Fen Ser Seirass del Fen
Wygląd i konsystencja:
Ser Seirras del Fen jest świeżym, delikatnym serem. Starsza wersja sera jest półprzeźroczysta, koloru brązowo-białego. Waga sera waha się od 2 do 5 kg. Technika sera jest klasyczna jak Ricotta. Serwatka jest podgrzewana do temperatury 90 ° C. Po 12-36 godzinach ser wyciągany jest z formy i wyrabiany z dodatkiem białej soli.Następnie jest wystawiony na działanie powietrza.Czynność tę powtarza się kilka razy.Sery są następnie umieszczane w suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu do
wyschnięcia, po czym są pakowane w świeżo ścięte siano.W niektórych przypadkach sery są  również lekko wędzone. Ser ma wiele kształtow od zaokrąglonej szyszki do butelki.

Pochodzenie:
Nazwa Seirass, Seras lub Sere pochodzi od łacińskiego Seracium i jest lokalną nazwą dlasera Ricotta w Piemoncie i Valle d'Aosta. Ser Seirass dostępny jestprawie wszędzie w Piemoncie, ale wersja dojrzała tego sera jest typowa dla dolin wokół Pinerolo.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis