SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Scimudin

  • Scimudin Scimudin
  • źródło www.bormio.info źródło www.bormio.info
  • Scimudin Scimudin
Wygląd i konsystencja:
Ser pleśniowy o miękkim miąższu barwy kości słoniowej i delikatnej, cienkiej skórce z charakterystycznym rdzawo pomarańczowym nalotem.
W dialekcie regionu Valtellina ser ten jest nazywany 'formaggino', czyli 'serek' ze względu na małą wielkość. Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa 3-4 tygodnie.

Smak i zapach:

Delikatny, słodkawy i śmietankowy.

Podawanie
:

Doskonale smakuje z białym winem i razowym pieczywem, a także z miodem lub z dżemem z jagód i orzechami.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis