SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Schlosskäse

  • Ser Schlosskäse Ser Schlosskäse
Wygląd i konsystencja:
Schlosskäse jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, głównie w Austrii. Zaliczany do serów dojrzewających, podpuszczkowych, miękkich. Dojrzewa 3-4 tygodnie. Produkuje się go w niewielkich 100 gramowych krążkach; jest chudy pozbawiony skórki. Prawidłowo dojrzały jest miękki lub smarowny.

Smak i zapach:
Zapach i smak od łagodnego po pikantnego, aż wręcz ostrego. Charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem.

Pochodzenie:
W czasach cesarza Franciszka Józefa był popularny i ceniony we wszystkich krajach należących do monarchii.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis