SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Schiz

  • Ser Schiz Ser Schiz
Wygląd i konsystencja:
Ser Schiz produkowany jest całkowicie lub częściowo z odtłuszczonego mleka krowiego. Ser jest produktemo starej tradycji wiejskiej, który jest zwykle spożywany po upieczeniu na patelni z masłek i solą. Jest świeży, miękki, lekko gotowany i nie posiada skórki. Ma zwartą, elastyczną konsystencjęi jest w kształcie kwadratowych form.Ser biały jest podzielony na ziarna wielkości kukurydzy, następnie zostaje wprowadzony do form kwadratowych lub prostokątnych.Jego nazwa wywodzi się z faktu, że podczas gotowania pryska (w języku włoskim,schizza ).

Smak i zapach:

Ser ma smak słodkiego mleka.

Pochodzenie:

Schiz jest produkowany w prowincji Belluno.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis