SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Schwabzieger

  • źródło www.cheesemonthclub.com źródło www.cheesemonthclub.com
  • Ser Schwabzieger Ser Schwabzieger
Wygląd i konsystencja:
Ser Schwabzieger wygląda jak mały ścięty stożek i ma zielonkawy kolor, dlatego jest też nazywany czasami 'zielonym serem'. Miąższ sera jest zwarty. Ser nie posiada skórki. To rodzaj szwajcarskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających oraz twarogowo-zwarowych.

Komponenty i wytwarzanie:
Jego charakterystyczny kolor i pikantny smak zawdzięcza się dodatkowi w postaci kozieradki, sproszkowanej koniczyny bądź nostrzykowi alpejskiemu. Schwabzieger jest serem odtłuszczonym.

Smak i zapach:
Jest bardzo ostry, pikantny w smaku.

Pochodzenie:
To ser szwajcarski. Jest to najstarszy ser produkowany w klasztorach kantonu Glaris. Na początku XI wieku uczestnicy wypraw krzyżowych przywieźli ze Wschodu właśnie ziele zwane kozieradką, które dodane do mleka nadaje serowi specyficznego smaku i koloru, a to z kolei wpłynęło na popularność tego sera.

Ser ten jest sprzedawany w USA pod nazwą Sapsago. Dostępny także w postaci proszku. Inna nazwa tego sera to Glarner Kräuterkäse jak również Glarner Schabziger.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis