SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Scamorza

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Scamorza Ser Scamorza
  • Ser Scamorza Ser Scamorza
  • Ser Scamorza  Ser Scamorza
  • Ser Scamorza  Ser Scamorza
  • Ser Scamorza Ser Scamorza
  • Ser Scamorza Ser Scamorza
Wygląd i konsystencja:
Scamorza to tradycyjny, kremowy, miękki, twarogowy ser śmietankowy. Jest gładki i lśniący, tradycyjnie produkowany w kształcie sakiewki na pieniądze lub w kształcie wymyślnej gruszki. Często na półkach sklepowych oba te egzemplarze sera (gruszka i sakiewka)są połączone w pary - związane ze sobą sznurkiem. Ser ten przypomina nieco ser Provolone. Jest nieco gumowaty z ciągliwą konsystencją i bardziej suchy niż Mozzarella.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser jest produkowany z mleka krowiego. Wytwarza się go metodą pasta filata. Masa serowa jest biaława i ma słodko-kwaśny smak. Wprawdzie produkcja sera trwa przez cały rok, jednak jej największe nasilenie przypada na lipiec i sierpień.

Smak i zapach:

Sprzedawany jako młody ser, w ciągu dwóch lub trzech dni od wyprodukowania ma słodki, mleczny smak - przyjemnie świeży. W wersji wędzonej, Scamorza Affumicate jest bardziej popularny niż zwykły, jasny ser i jest często używany w potrawach z makaronem.

Pochodzenie:

Scamozza to określenie stosowane w południowych Włoszech oznaczające "ścięty", co w tym przypadku jest użyte w celu opisu wyglądu sera (wygląda jak głowa ludzka w zawiązanym linką worku).

Podawanie:

Ser Scamorza jest podawany z szynką, grzybami lub warzywami. Idealny ser do pieczywa, sałatek, zapiekania i grillowania. Trwałość sera wynosi 55 dni.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis