SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sbrinz

  • www.foodsubs.com/Chefirm.html www.foodsubs.com/Chefirm .html
  • Ser Sbrinz Ser Sbrinz
  • Ser Sbrinz Ser Sbrinz
  • Ser Sbrinz Ser Sbrinz
  • Ser Sbrinz Ser Sbrinz
Komponenty i wytwarzanie:
Produkowany jest z nieodtłuszczonego mleka z dodatkiem soli i podpuszczki. Sbrinz dojrzewa w okresie od 18 miesięcy do 3 lat. Miękkie, młodsze wersje są znane pod nazwą Spalen. Sbrinz podobny jest do sera Parmigiano Reggiano.

Smak i zapach:

Sbrinz ma bogaty smak, jest bardzo łagodny i pikantny. Skórka jest krystaliczna, a miąższ drobnoziarnisty.

Pochodzenie:

Najstarszy ze szwajcarskich serów. Początków jego istnienia należy szukać w czasach rzymskich. Sbrinz uważany jest za 'ojca serów twardych', który jako pierwszy otrzymał międzynarodową ochronę prawną w zakresie wytwarzania w 1957 roku. W sprzedaży ma formę koła o średnicy 50-70 cm i wysokości 14 cm.

Podawanie:

Twardy, utarty jest używany w kuchni szwajcarskiej i włoskiej. Można go używać zamiast sera Parmezan. Twardy, utarty używany w kuchni szwajcarskiej i włoskiej.

Proponowane wina:

Sbrinz pasuje do szampana, a także do wina Chardonnay i Pinot Noir.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45% w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis