SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Savaron

  • Ser Savaron Ser Savaron
  • savaron savaron
  • Ser Savaron Ser Savaron
Wygląd i konsystencja:  Ser półtwardy o kształcie cylindrycznym. Skórka grua z delikatnym nalotem białej pleśni. Dojrzewa w piwnicach.Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Pierwszy raz pojawił się w 1945 roku.Ma kształt płaskiego dysku od 20 do 21 cm średnicy i 4 do 6 cm grubości, waży między 1,5 a 1,7 kg.
Smak i zapach: ser ma łagodny smak i silny zapach pleśni.

Podawanie: jada się go po posiłku głównym.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis