SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sarabande

  • Sarabande    http://www.mundoquesos.com/Sarabande Sarabande http://www.mundoquesos. com/Sarabande
  • Ser Sarabande Ser Sarabande
Wygląd i konsystencja:
Ser Sarabande jest w kształcie piramidy ze ściętym wierzchołkiem, wzorowany na serze Valencay lub Salers. Więcej podobieństw ma z Taleggio lub Langres. Wnętrze maślane,lekko kredowe i mleczne na podniebieniu. Posiada skórkę płukaną w solance przez co uzyskuje pomarańczowy odcień.Ten rodzaj serów nazywany jest również "śmierdzący"gdyż na zewnątrz ma silny zapach,a wewnątrz jest delikatny i pyszny

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzanie z surowego krowiego mleka. Dojrzewanie sera Sarabande trwa 60 dni.

Smak i zapach:
Smak lekko kwiatowy, silny, owocowy i orzechowy. Zapach lekko mięsisty pobobny do Taleggio. Topi się w ustach.

Pochodzenie:
Wytwarzany w Dancing Cow Farm w Vermont.

Podawanie:
Może służyć jako przekąska z chlebem lub deser z owocami: winogrona,jablka ,gruszki.

Wina:
Chianti Classico Merlot
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis