SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sapsago

Wygląd i konsystencja:
Sapsago to ser kozi, twardy, typu Grana, mający kształt ściętego stożka o wadze 99 gram, posiada twardą teksturę, jasnozieloną barwę i ostry, pikantny smak.

Komponenty i wytwarzanie:
Produkowany jest z serwatki i chudego mleka, nie zawiera więc prawie w ogóle tłuszczu. Swój nietypowy kolor zawdzięcza dodatkom koniczyny i sproszkowanej kozieradki.

Smak i zapach
Pikantny, ziołowy smak.

Pochodzenie:
Sapsago pochodzi ze Szwajcarii i od ponad tysiąca lat jest produkowany w kantonie Glarus. Podobno był jednym z serów produkowanych przez zakonników, które służyły nie tylko za pożywienie, lecz także za lekarstwo przy zaburzeniach przewodu pokarmowego. Ser Sapsago robiony z chudego mleka ma niepowtarzalny ostry, ziołowy smak i zapach. Swój zielonkawy kolor zawdzięcza suszonej koniczynie dodawanej do twarogu razem z innymi ziołami. Ser dojrzewa przez 2 tygodnie, następnie jest mielony na drobne granulki, mieszany z ziołami i prasowany w kształt stożka. W takiej formie się go sprzedaje, bądź suszy. Ser suszony uciera się na proszek, który służy jako przyprawa do posypywania sałatek i zup. Tę odmianę często nazywa się "serem biedaków".

Podawanie:
Idealny z grzanką posypaną tym serem. Również kawałek świeżego chleba posmarowany masłem i umoczony w miseczce z tartym Schabzigerem jest absolutnie genialnym daniem.

Świeży ser łatwo się ściera, kiedy zaś wyschnie, jest naprawdę twardy i używa się go podobnie, jak Parmezan. Sapsago zachowuje się jak Parmezan nawet w czasie gotowania.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu 0,3-5% w suchej masie.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis