SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sap Sago

  • Ser Sap Sago nazywany także Glarner Schab Ser Sap Sago nazywany także Glarner Schab
  • Ser Sap Sago Ser Sap Sago
Wygląd i konsystencja:
Sap Sago jest oryginalnym serem o bardzo intrygującym zielonym kolorze. Stąd ma również oryginalny aromat i ostry smak. Sprzedawany jest w niewielkich stożkowatych porcjach.

Komponenty i wytwarzanie:
Wyprodukowany jest z odtłuszczonego mleka krowiego zmieszanego z aromatyczną niebieską kozieradką.

Pochodzenie:
Ser ten nazywany jest także jako Glarner Schabziger. Jego przepis sięga 1463 r. z gór Canton Glarus.

Podawanie:
Jest serem bardzo twardym i nie nadaje się do bezpośredniego spożywania. Jednak można go używać do posypania dań mięsnych i makaronów oraz jako dodatek do warzyw gotowanych na parze np. kalafior, brokuły, ziemniaki. Szwajcarzy miksują go z masłem i smarują nim krakersy lub pieczywo.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis