SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Santranges

  • Ser Santranges Ser Santranges
  • Ser Santranges Ser Santranges
Wygląd i konsystencja:
Ser Santranges produkowany jest z niepasteryzowanego mleka koziego. Dojrzewa 4 tygodnie. Ma kształt cylindra o średnicy 6 cm, wysokości 3 cm i wadze 120-150 gram. Produkcja tego sera trwa od wiosny do lata i jest tylko na małą skalę. Ma naturalną, pomarszczoną żółtą skórkę z nalotem białej pleśni, która twardnieje w miarę dojrzewania oraz ziarnistą teksturę. Dojrzewa od 1 do 2 miesięcy. Zawartość tluszczu:40%

Smak i zapach:
Młody ser ma świeży smak owoców, starszy - bardziej intensywny z posmakiem orzechowym.

Pochodzenie:
Ser ten nosi nazwę od francuskiego miasta Santranges w regionie Sancerrois.

Podawanie:
Doskonały na małe przekąski, do sałatek i zapiekanek, pyszny z tostami i masłem.

Polecane wina
:
Czerwone lub białe Sancerre.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis