SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser San Simon

  • Ser San Simon Ser San Simon
  • Ser San Simon Ser San Simon
  • Ser San Simon Ser San Simon
  • Ser San Simon Ser San Simon
  • Ser San Simon Ser San Simon
  • Ser San Simon Ser San Simon
  • Ser San Simon Ser San Simon
  • Ser San Simon Ser San Simon
  • Ser San Simon Ser San Simon
Wygląd i konsystencja:
Tradycyjny, wiejski, mleczarniany, półmiękki ser wytwarzany z pasteryzowanego lub niepasteryzowanego mleka krowiego. Ser ma kształt gruszki z błyszczącą skórką i nosi nazwę na cześć San Simon de la Cuesta w północno-zachodniej Hiszpanii. San Simon jest lekko prasowany, a następnie wędzony. Jest serem giętkim, o luźnej konsystencji, atrakcyjnej, polerowanej skórce, której zakres koloru sięga od miodowego do czerwonawo-brązowego i ma 1 do 3mm grubości. Ser waży do 800 do 1,5kg. Przy wyborze San Simón sera na rynku, można spodziewać się zakupu klina, a nie całego sera, w którymg to przypadku można łatwo ocenić stan sera. Zabarwienie powinno być nawet bez śladu dziur i pęknięć, a ser, który jest wyblakły lub z pleśnią należy odrzucić.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser poddany jest koagulacji w temperaturze 87. stopni F (31. stopni C), a następnie dodawana jest sól. Tak przygotowany twaróg jest umieszczany w formie w kształcie gruszki. Po upływie dnia napełnione formy zanurzane są w ciepłej serwatce. Po dwóch tygodniach sery podlegają wędzeniu. Dojrzewa 2 -3 miesiące.

Smak i zapach:

Dym nadaje serowi drzewnego smaku, który uzupełnia jego maślaną teksturę i niewielką kwasowość pochodzącą z mleka. Jego smak jest bogaty, ale nie przesadnie mocny, kremowy, o słodkawym posmaku przypominającym migdały.

Podawanie:

Najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi oraz czerwonym winem Rioja.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis