SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Samsoe

  • Ser Samsoe Ser Samsoe
  • Ser Samsoe Ser Samsoe
Wygląd i konsystencja:
Samsoe to typowy ser twardy o łagodnym smaku, bladym kolorze i elastycznej konsystencji. Ma złocistożółtą, gładką i suchą skórkę. Ma kształt dużego koła lub dysku z wybrzuszonymi brzegami. Miąższ z równomiernie rozłożonymi, dużymi dziurami połyskującymi maślanym tłuszczem. Dobry ser Samsoe ma dziury wielkości wiśni, a znajdujący się wewnątrz tłuszcz świadczy o tym, że ser jest dojrzały.

Pochodzenie:

Ser Samsoe kiedyś uważano za duńską odmianę sera Emmentaler, z czasem jednak zyskał własna charakterystykę.
Nazwy odmian pochodzą od miejscowości, w której dana odmiana jest produkowana i tak sery są robione w Fryn, Thy, Mols i nazywaja się adekwatnie do powyższego:Fynbo, Tybo, Molbo.

Podawanie:

Można go podawać do kanapek i dań serowych. Ma dobre zastosowanie w kuchni. Roztopiony Samsoe ma tendencję do ciągnięcia się w długie nitki, więc do tradycyjnego fondue należy go mieszać z serem Gruyere. Doskonale nadaje się do pikantnych past i potraw z ryżu.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis