SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Samso

  • Ser Samso Ser Samso
  • Ser Samso Ser Samso
  • Ser Samso Ser Samso
  • Ser Samso Ser Samso
Wygląd i konsystencja:
Podobny do sera Emmental, ma giętką, elastyczną fakturę z kilkoma gdzieniegdzie dziurkami o różnej wielkości. Samso wytwarzany jest w kształcie dysków lub bloków. Sprzedawany w kawałkach 200g, 3,3 i 10kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewanie trwa od 3 do 6 miesięcy. Wydaje się jednak, że Duńczycy wolą go dopiero wtedy, gdy dobrze dojrzeje, i kiedy już rozwinie swoją słodko - kwaśną ostrość. Zawartości tłuszczu wynosi od 30 do 45%. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, podpuszczkowych oraz twardych.

Smak i zapach:

Ser ma smak łagodny, a zapach orzechowy.

Pochodzenie:

Na początku XIX wieku, zainteresowanie króla Danii serem i jego determinacja by do jego kraju trafiało wszystko to, co ludzie mają gdzie indziej, można wyraźnie dostrzec w jego zaproszeniu wystosowanym do szwajcarskich serowarów: mieli przyjechać, by miejscowych nauczyć swej sztuki. W rezultacie powstał ser Samso, nazwany na cześć wyspy Samso.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis