SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Salignon

  • Ser Salignon Ser Salignon
Wygląd i konsystencja:
Ser Salignon wytwarzany ręcznie  z mleka krowiego. Jest serem typu Ricotta, w którym mleko lub śmietanę dodaje się do pozostałości serwatki innych serów. Ser jest o różnych rozmiarach i gramaturach. Może być wędzony lub z czosnkiem. Salignon znany też jako "salignoun". Waży 300g.

Wytwarzanie i komponenty:
Do sera dodaje się sól,  paprykę, olej, ocet, pieprz, jałowiec oraz kminek i koper włoski.

Smak i zapach:

Smak pikantny.

Pochodzenie:

Produkuje się go w Valle d'Aosta w dolinie Gressoney głównie do konsumpcji domowej. Bardzo rzadko można znaleźć go na sklepowych półkach.

Podawanie:

Głównie spożywany z pieczywem, z polentą oraz z warzywami. Doskonały dodatek do piwa.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis