SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Salers Haute Montagne

  • Ser Salers Haute Montagne Ser Salers Haute Montagne
Wygląd i konsystencja:
Salers Haute Montagne to ser podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy lub twardy robiony z mleka krowiego we Francji w Orwenii, na wzór sera Cantal. Produkcja sera ma charakter sezonowy (między 15 kwietnia i 15 listopada,) uzależniony od pastwisk górskich położonych powyżej 850 m nad poziomem morza. Zawartość tłuszczu to 45%.

Dojrzewanie trwa przynajmniej 3 miesiące i może przedłużyć się do 1 roku w zależności od pożądanego smaku. W czwartki w miejscowości Salers odbywają się duże targi, na których sprzedawane są te sery.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis