SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Salers

  • Ser Salers Ser Salers
  • Ser Salers Ser Salers
  • Ser Salers Ser Salers
  • Ser Salers Ser Salers
  • Ser Salers Ser Salers
  • Ser Salers Ser Salers
Wygląd i konsystencja:
Salers to Francuski ser z wulkanicznego regionu w górach Auvergne, który jest często porównywany do sera Cantal i równie często z tym serem mylony. To tradycyjny, farmerski, niepasteryzowany ser twardy. Ma kształt walca otoczonego twardą, brunatną, naturalną skórką, która z wiekiem staje się szorstka i gruba. Skorupa sera jest dość gruba i ma szary kolor. Jego miąższ jest intensywnie żółty i stosunkowo twardy. Jest to twardy, mocny ser, który może dojrzewać nawet do 18 miesięcy.

Komponenty i wytwarzanie:

Dojrzewanie trwa co najmniej 3 miesiące, w temperaturze niższej lub równej 12°C. Ser niedogrzewany, ale dwukrotnie prasowany. Pomiędzy prasowaniami tome mieli się i dlatego zawiera ponad 57 g masy suchej na 100 g sera. Wysoka zawartość suchej masy w Salers powoduje, że jest to ser o jędrnym miąższu. Na jeden Salers, ważący ok 40 kg potrzeba 350-400 litrów mleka. Średnica 38-48 cm, wysokość 30-40 cm. Waga 35-49,5 kg. Salers produkowany jest wyłącznie z mleka krów, które pasą na pastwiska górskich w lecie. Cantal może być produkowany z mleka dostępnego także i w innych porach roku. W regionie Salers, wierzchołki gór są przez ponad pół roku pokryte śniegiem, co sprawia, że pierwsza wiosenna trawa ma niepowtarzalny, wyjątkowo bogaty aromat. Rosną tutaj goryczka oraz jagoda.

Smak i zapach:

Zapach sera Salers jest bardzo złożony i intensywny, a jego bogate żółte wnętrze przywodzi na myśl woń dzikich kwiatów, takich jak mniszek lekarski, czy świeża zielona trawa. Ser charakteryzuje dominujący orzechowy smak i intensywny, korzenny, mocno cebulowy aromat.

Pochodzenie:

Od 2000 lat w górach Owernii produkuje się sery Salers i Cantal, według tradycyjnych, praktycznie nie zmienionych metod. Salers jest farmerską wersją sera Cantal, a przepisy AOC wymagają, aby był robiony z mleka krów rasy Salers pasących się latem na górskich pastwiskach. (Cantal robi się z mleka pozyskiwanego w innych porach roku).

Podawanie:

Zalecane wina lekkie i o posmaku owocowym: Chinon, Rully.Białe wino: Blanc,Touraine, Saint-Pourçain.Czerwone wino: Touraine, Saint-Pourçain, Beaujolais, Sancerre, Saumur.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis