SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sakura

  • Ser Sakura Ser Sakura
  • Ser Sakura Ser Sakura
  • Ser Sakura Ser Sakura
Wygląd i konsystencja:
Sakura jest miękkim, kremowym, białym aromatycznym serem o zapachu górskiej wiśni. W smaku jest delikatny, mleczny z lekkią nutką kwaśnej cytryny. Nazwa Sakura tłumaczy się w Japonii jako 'kwiat wiśni', dlatego na serze jako dekorację umieszcza się kwiat i liście wiśni. Dojrzewa 2-3 tygodnie.

Pochodzenie:

Ser Sakura pochodzi z wyspy Hokkaido. Ten ser był zwycięzcą Mountain Cheese Olympics odbywającej sie w Szwajcarii olimpiady, gdzie główne odznaczenia zawsze były przyznawane serom pochodzącym ze Szwajcarii, Francji i Włoch. Jest  pierwszym w stylu klasycznym serem w Japonii.Trudno go znaleźć poza japońskim rynkiem.

Podawanie:

Ser Sakura jest bardzo popularny w kuchni japońskiej. Może być gotowany z łososiem, ryżem, makaronem i zawinięty w mochi. Doskonały też do bezpośredniego spożywania, jak rownież jako dodatek do sałatek i zup.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis