SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sainte-Maure de Touraine

  • Ser Sainte-Maure de Touraine Ser Sainte-Maure de Touraine
  • Ser Sainte-Maure de Touraine Ser Sainte-Maure de Touraine
  • Ser Sainte-Maure de Touraine Ser Sainte-Maure de Touraine
Komponenty i wytwarzanie:
Sainte-Maure de Touraine to francuski ser wytwarzany w regionie Touraine, głównie w departamencie Indre-et-Loire. Nazwa sera pochodzi od miasteczka Sainte-Maure-de-Touraine (departament Indre). Sainte-Maure de Touraine to ser produkowany z niepasteryzowanego koziego mleka. Ma formę małego walca, około 16-17 cm długości i waży co najmniej 250 g. Wnętrze sera jest białe i ma miękkią szarą spleśniałą skórkę.

Niezwykłą cechą sera Sainte-Maure de Touraine jest słoma, która przechodzi wzdłuż sera. Ser posiada certyfikat i pieczęć AOC. Ser zawiera 45% tłuszczu. Ser jest chroniony od 1990 roku przez AOC i wytwarzany tradycyjnymi metodami. Sera tego nie należy mylić z Sainte-Maure, który jest również produkowany w Touraine, ale nie spełnia rygorystycznych norm produkcji AOC.

Smak i zapach:
Ser ma typowy dla serów kozich zapach. Lekko słony, łagdony, cytrynowy smak.

Pochodzenie:

W 2003 roku wyprodukowano 1065 ton Sainte-Maure de Touraine. Od początków ochrony sera w ramach norm AOC w 1990 roku jego produkcja sera zdecydowanie wzrosła z 275 ton. W dzisiejszych czasach Sainte-Maure de Touraine jest drugim co do wielkości produkowanych kozim serem AOC we Francji, tuż za Crottin de Chavignol.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis