SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sainte Maure

  • Ser Sainte Maure Ser Sainte Maure
  • Ser Sainte Maure Ser Sainte Maure
  • Ser Sainte Maure Ser Sainte Maure
  • Ser Sainte Maure Ser Sainte Maure
  • Ser Sainte Maure Ser Sainte Maure
Wygląd i konsystencja:
Sainte Maure jest arcydziełem z koziego sera Touraine. Ma kształt długiego lekko spłaszczonego walca. Jest obtaczany w popiele z czarnego drewna, a wraz z dojrzewaniem na jego powierzchni pojawia się plamista niebiesko-szara skórka. Ser Sainte Maure można bardzo łatwo poznać, ponieważ przez środek każdego krążka przebiega długie źdźbło trawy. Źdźbło trawy wkłada się specjalnie w celu wentylacji wnętrza, aby utrzymać kruchość sera. Po przecięciu sera, jego zewnętrzna powłoka z popiołu stanowi wspaniały kontrast dla śnieżnobiałego, jasnego wnętrza.

Młode sery Sainte Maure są z reguły wilgotne i ziarniste, ale w miarę rozwoju warstwy pleśni, ser wysycha, twardnieje i staje się bardziej zbity. Ser farmerski Saint Maure musi mieć cienką, gładką skórkę z niebiesko-szarym nalotem pleśni. Jego miąższ jest delikatny, jednolity i biały.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z sera pasteryzowanego mleka koziego.

Smak i zapach:

Saint Maure ma przepiękny, specyficzny, lekko zbutwiały aromat owoców cytrusowych, który pogłębia się wraz z wiekiem. Zapach sera jest orzechowy. Ser Sainte Maure ma lekko słonawy smak i w zależności od okresu dojrzewania jego smak przybiera nutę bardziej orzechową.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%. 45%.

Podawanie:

Idealny do deski serów. Podawać na zakończenie posiłków z mocnym czerwonym winem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis