SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Saint Paulin

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Saint Paulin Ser Saint Paulin
  • Ser Saint Paulin Ser Saint Paulin
Wygląd i konsystencja:
Saint Paulin ma kształt małych okrągłych kół z cienką, czerowonopomarańczową, wilgotną skórką, o jasnej masie. Skórka ta jest cienka, płukana, a w miąższu są małe dziurki. Saint Paulin ma półmiękką kremową konsystencję.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego, początkowo przez mnichów trapistów. Ser dojrzewa od dwóch do trzech tygodni lub dłużej.

Smak i zapach:

Saint Paulin to ser półmiękki, o słodkim smaku masła i orzechów. Jest przyjemnie, łagodnie mleczny.

Pochodzenie:

Pochodzi z Francji i jest jednym z wielu serów wzorowanych na serze Port du Salut. Zakonnicy z Entrammes produkując Port du Salut nie mogli sprostać wymaganiom popytowym na rynku na swój wyrób, wiec wkrótce po zakończeniu drugiej wojny światowej sprzedali znak fabryczny Saint Paulin dużej mleczarni. Pierwszy ser został wykonany z mleka pasteryzowanego w 1930 roku. Saint Paulin jest łagodny, półmiękki produkowany w całej Francji, ale przede wszystkim w regionie północno-zachodniej Francji na półwyspie Bretanii. Po wytwarzaniu wyłącznie w klasztorach, Saint Paulin zaczął być wytwarzany także przez większe i mniejsze firmy prywatne.

Podawanie:

Często serwowany z owocami lub lekkim winem, łagodny smak sprawia, że pasuje do kilku rodzajów wina np. Beaujolais lub Riesling. Można go również stosować do kanapek, past serowych lub jako pikantny dodatek.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 40-42% w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis