SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Saint-Pancrace

  • Ser Saint-Pancrace Ser Saint-Pancrace
Wygląd i konsystencja:
Saint-Pancrace jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka koziego. Ma kształt dysku o średnicy 11 cm. Pod koniec 2-3 tygodniowego okresu dojrzewania na kremowej powierzchni serka pojawiają się plamki niebieskiej pleśni. Jego powierzchnia jest gładka, a konsystencja sprężysta. Zawartość tłuszczu: 45%.

Smak:

Ser topi się w ustach ujawniając delikatny i lekko słodkawy smak.

Pochodzenie:
Pochodzi z Francji (region Rodan - Alpy).

Podawanie:
Dobrze komponuje się smakowo z winami białymi Condrieu (o delikatnym aromacie brzoskwiniowym) i Chateau Grillet (o aromacie  morelowym).
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis