SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Saint-Nectaire

  • Saint Nectaire Saint Nectaire
  • Ser Saint-Nectaire Ser Saint-Nectaire
  • Ser Saint-Nectaire Ser Saint-Nectaire
  • Ser Saint-Nectaire Ser Saint-Nectaire
  • Ser Saint-Nectaire Ser Saint-Nectaire
  • Ser Saint-Nectaire Ser Saint-Nectaire
  • Ser Saint-Nectaire Ser Saint-Nectaire
Wygląd i konsystencja:
Saint-Nectaire to ser z Owernii w kształcie dysku, półmiękki, wytwarzany z mleka krowiego. Skórzasta, naturalna skórka o różowawej barwie pokryta jest blado-szarą pleśnią. Ma gładką, czerwonawą skórkę, miąższ w kolorze od kości słoniowej do barwy słomy, i miękką, giętką fakturę. Zawartość tłuszczu to minimum 45%.

Komponenty i wytwarzanie:

W procesie produkcji Saint-Nectaire jest dwukrotnie prasowany i niepodgrzewany. Ser jest pielęgnowany przez osiem tygodni na posłaniu ze słomy i wydaje się przesiąkać nieco jej pierwotnym, sielankowym aromatem. Jeśli skróci się okres dojrzewania, to ani smak, ani zapach nie rozwiną się wystarczająco.

Smak i zapach:

Saint-Nectaire jest serem zdecydowanym o owocowy smaku i zapachu traw, świeżych grzybów, masła, orzechów i owoców. Jedną z charakterystycznych cech tego sera jest jego wyrazisty zapach, który można określić jako: wiekowy zapach ciemnych i wilgotnych piwnic wysłanych żytnią słomą, na której ser dojrzewał, plus zapach pleśni.
W smaku wyczuwa się kwaskowaty miąższ, a także starannie zamarynowaną sól, orzech włoski i przyprawy.

Pochodzenie:

Od wieków ser ten produkuje się w rejonie Mont-Aort w Owernii. Jest to ser typowy dla tej krainy, podobnie jak sery Cantal i Salers. W XVII wieku marszałek armii francuskiej Henri de la Ferte - Senneterre wprowadził Saint-Nectaire na stół Ludwika XIV. Król szalenie rozsmakował się w serze, nadał mu nazwę Saint Nectaire, co zapoczątkowało trwającą do dziś karierę Saint-Nectaire.
Otrzymał status AOC w 1955 roku.Jego nazwa pochodzi od Maréchal de Sennecterre.

Proponowane wina:

Bordeaux z St.Estephe, Pinot Noir, Beaujolais, Gamay oraz Burgundia.

Podawanie:

Podawany często na koniec posiłku. Jego delikatny smak podkreślają czerwone winogrona i orzechy włoskie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis