SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Saint Maure

  • Ser Saint Maure Ser Saint Maure
  • Ser Saint Maure Ser Saint Maure
  • Ser Saint Maure Ser Saint Maure
  • Ser Saint Maure Ser Saint Maure
Wygląd i konsystencja:
Saint Maure występuje w postaci walca o długości 15 cm i średnicy 4 cm. Zawartość tłuszczu wynosi 45%.
Tylko Sainte-Maure z Turyngii oznaczony jest certyfikatem AOC.

Komponenty i wytwarzanie:
Saint Maure to bardzo znany ser, wytwarzany z surowego mleka koziego. W środku jest umieszczona słomka, której zadaniem jest wentylowanie sera, aby miąższ nabrał kruchości. Produkowany na fermie, dojrzewa cały miesiąc, a nawet do 6 tygodni, w piwnicy z dobrym przewiewem, w temperaturze 15 stop. C i wilgotności 90%. Ser kładzie się na desce - posypuje solonym popiołem drzewnym i codziennie obraca. Po 5-6 tygodniach ser kurczy się a jego powierzchnia staje się sucha. Pleśń nabiera koloru błękitnoszarego, a miąższ ma delikatną konsystencję, jest jędrny i gładki.

Smak i zapach:
Miąższ jest biały, jędrny i gładki. Dojrzały ma bardzo przyjemny smak, o odcieniu owocowym, i aromacie orzecha włoskiego; jest bardzo delikatny. Ser ten produkowany na skalę przemysłową jest mniej smaczny.

Proponowane wina:
Rouge Chinon, białe wytrawne Vouvray, Sauvignon Blanc.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis