SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Saint Marcellin

  • Ser Saint- Marcellin Ser Saint- Marcellin
  • Ser Saint Marcellin Ser Saint Marcellin
  • Ser Saint Marcellin Ser Saint Marcellin
  • Ser Saint Marcellin Ser Saint Marcellin
  • Ser Saint Marcellin Ser Saint Marcellin
  • Ser Saint Marcellin Ser Saint Marcellin
  • Ser Saint Marcellin Ser Saint Marcellin
  • Ser Saint Marcellin Ser Saint Marcellin
Wygląd i konsystencja:
Nazwa pochodzi od miasteczka Saint-Marcellin.Saint Marcellin to mleczarniany, niepasteryzowany ser o naturalnej skórce, wytwarzany z mleka krowiego lub koziego. Początkowo tylko z mleka koziego. Zazwyczaj ma okrągły kształt i pomarszczoną, naturalną skórkę, przykurzoną okwitem białych drożdży. Faktura młodego sera obejmuje zakres od jędrnej do bardzo rzadkiej. Zazwyczaj ma beżową skorupkę z niebieską pleśnią i miękki, kremowy, beżowy miąższ. Saint Marcellin dojrzewa od 2 do 6 tygodni. Ma 3 cm średnicy, waży ok. 80 gram.  Zawartość tłuszczu wynosi 40%. Czasem jest sprzedawany w słojach zalany oliwą z ziołami. W takim przypadku nosi nazwęLe Pitchou.

Smak i zapach:

Ser Saint Marcellin ma łagodny, kwaśny, lekko słony smak. Kiedy dojrzeje, doprawdy trudno jest się oprzeć jego nieco drożdżowemu smakowi. Ma intensywny wiejski, orzechowy, owocowy smak. Kęsy należy wolno przeżuwać by wydobyć cały jego smak.

Pochodzenie:

Wyrabiany początkowo zarówno z mleka krowiego, jak: koziego, a następnie od 1876 roku z mieszanego (krowiego z kozim) – dzisiejszy Saint Marcellin jest serem wyłącznie z mleka krowiego. Historia mówi ,że Ludwik XI podczas polowania został zaatakowany przez niedzwiedzia. Z opresji uratowali go dwaj drwale, którzy mieszkali w pobliżu. Ugościli go tym serem a Ludwig wprowadził go na dwór królewski. Wytwarzany w regionie Dauphine.

Podawanie:

Saint Marcellin jest serkiem stołowym. Ser warto podawać z czerwonym winem np. Syrah lub Châteauneuf-du-Pape, Beaujolais, Chablis.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis