SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Saint Felicien

  • Ser Saint Felicien Ser Saint Felicien
  • Ser Saint Felicien Ser Saint Felicien
  • Ser Saint Felicien Ser Saint Felicien
  • Ser Saint Felicien Ser Saint Felicien
Wygląd i konsystencja:
Ser ma cylindryczny kształt i waży od 90 do 120 gram. Saint Felicien to ser z niepasteryzowanego mleka koziego, które pochodzi z gospodarstw w obszarze Rhone-Alpes we Francji. Francuzi nazywają go Caille Doux. Okres dojrzewania trwa od 2 do 6 tygodni. Wytwarzany od wiosny do jesieni. Podobny do sera Saint Marcellin. Jest podwójnie kremowy i łagodniejszy niż Saint Marcellin. Kremowy smak i miękki środek sera Saint Felicien zachwyci amatorów miękkich, krowich serów. Środek jest niegotowany, skórka jest naturalnie żółta. Rozpływa się w ustach.

Smak i zapach:

Saint Felicien ma kremowy, lekko orzechowy smak.

Podawanie:

Saint Felicien jest podawany na zakończenie posiłku, jako składnik deski serowej.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 60%.

Polecane wina
:
St Amour (Gamay noir). Pole­camy degu­sto­wać ser z róż­nymi fran­cu­skimi winami czer­wo­nymi, pocho­dzą­cymi z regionu pro­duk­cji sera, jak na przy­kład Dolina Rodanu.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis