SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Saint Agur

  • Ser Saint Agur Ser Saint Agur
  • Ser Saint Agur Ser Saint Agur
  • Ser Saint Agur Ser Saint Agur
  • Ser Saint Agur Ser Saint Agur
  • Ser Saint Agur Ser Saint Agur
  • Ser Saint Agur Ser Saint Agur
  • Ser  Saint Agur Ser Saint Agur
  • Ser Saint Agur Ser Saint Agur
Wygląd i konsystencja:
Saint Agur to średnio silny kremowy ser pleśniowy wykonany z pasteryzowanego mleka krowiego w Owernii w wiosce Monts du Velay. Wilgotny biały ser z pleśnią w kolorze oliwkowym rozchodzącą się po całym miąższu. Nie ma skórki i jest pakowany w folię. Saint Agur produkowany jest w 2-kilogramowych ośmiobocznych cylindrycznych kształtach, co ułatwia krojenie w kily. Ser jest bardzo mocny i ostry w smaku, gdy dojrzeje. Dojrzewa 60 dni w piwnicach. Opracowany w roku 1988 przez firmę
Bongrain.

Podawanie:

Jest świetnym uzupełnieniem win czerwonych, na przekąskę, sałatkę lub na chleb. Może być użyty jako bardziej delikatny w zastępstwie sera Gorgonzola w sosach.

Wartosci odżywcze:
Zawiera 60 % tłuszczu.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis