SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Saingorlon

  • Ser    Saingorlon Ser Saingorlon
  • Ser Saingorlon Ser Saingorlon
Wygląd i konsystencja:
Saingorlon to ser podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, robiony z mleka krowiego we Francji w regionieRhone-Alpes. Ser o kształcie cylindrycznym  o średnicy od 25-30 cm i wysokości  16-20 oraz masie 6-12 kg, jest pokryty miękką skórką z brązową mazią. Miąższ sera, poprzerastany marmurkowato niebieskozieloną pleśnią. Sery cylindryczne przecina się na pół poziomo, a następnie dzieli na ćwiartki, które zawija się w folie aluminiową, bibułkę i na koniec w papier pakowy.

Smak i zapach:

Saingorlon ma aromatyczny i pikantny smak.

Wartości odżywcze:
Zawiera 45% tłuszczu, 55% wilgotności i 22% białaka w suchej masie.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis