SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sage Derby

  • Ser Sage Derby Ser Sage Derby
  • Ser Sage Derby Ser Sage Derby
  • Ser Sage Derby Ser Sage Derby
  • Ser Sage Derby Ser Sage Derby
  • Ser Sage Derby Ser Sage Derby
  • Ser Sage Derby Ser Sage Derby
  • Ser Sage Derby Ser Sage Derby
Wygląd i konsystencja:
Sage Derby to osobliwy angielski ser półtwardy o marmurkowym zielono-żółtym przekroju i subtelnym ziołowym smaku. Swą zieleń zawdzięcza dodatkowi szałwii i barwników. Żyłki przeszywające całą powierzchnię tego sera są bardzo charakterystyczne i dodają wyjątkowego wyglądu. Ser ten  można poznać po zielonych żyłkach, przeszywających całą jego powierzchnię.

Komponenty i wytwarzanie:

Sage Derby to jarski ser wytwarzany z mleka krowiego. W XVII. wieku zapoczątkowano zwyczaj dodawania szałwii (ziela wysoko cenionego w owych czasach ze względu na jego zdrowotne właściwości) do sera Derby. Obecnie ser składa się z rozpuszczonego sera zmieszanego z sokiem ze szpinaku lub zielonym barwnikiem roślinnym i bezbarwną suszoną szałwią. Dojrzewanie trwa od trzech do dwunastu miesięcy, jest owiniety płótnem woskowanym, a zawartość tłuszczu wynosi 45%.

Pochodzenie:

Początki Sage Derby siągają XVII w., kiedy wytwarzano go na specjalne okazje, np. na żniwa lub Boże Narodzenie. Dziś dostępny jest cały rok, także w polskich sklepach.

Podawanie:
Jest doskonałym dodatkiem do kanapek czy przystawek a dzięki swojemu smakowi i wyglądowi idealnie urozmaica deskę serów.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis