SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Safed

  • Ser Safed Ser Safed
Komponenty i wytwarzanie:
Ser  wytwarzany ze świeżego mleka owczego. Owce dojone są ręcznie, gdyż miejscowość Safed to bardzo duchowne miejsce i według ich tradycji należy dbać o ludzkie traktowanie owiec. Ser wytwarzany jest również ręcznie. Nie dojrzewa. Po odpowiedniej obróbce obcieka w koszykach, dlatego na jego powierzchni są odciśnięte wzory koszyka. Produkcja sera przez lata przeszła wiele zmian-kiedyś ser był twardy i robiony z mleka krowiego-obecnie jest lżejszy i delikatniejszy od oryginału. Jest bardzo popularne w Safed, można go kupić tam w każdym sklepie.

Wygląd i konsystencja:
Safed to świeży ser, półmiękki. Jego zasolenie jest delikatne, a tekstura jest gładka i kremowa.

Pochodzenie:

Safed (Tzfat w języku hebrajskim) jest to izraelska wersja sera Feta, przywieziona przez wschodnioeuropejskich imigrantów do Izraela, którzy osiedlili się w Galileii w miejscowości Safed. Stąd ser wziął swoją nazwę.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis