SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Saanenkaese

  • Ser Saanenkaese Ser Saanenkaese
  • Ser Saanenkaese Ser Saanenkaese
Wygląd i konsystencja:
Ser w kształcie koła o naturalnej, bardzo twardej skórce – szczotkowanej i oliwionej. Waży od 6 do 12kg. Saanen jest bardzo twardym i kruchym serem, z ciemno żółtym miąższem, który jest intensywnie owocowy. Zawiera 45% tłuszczu.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest to tradycyjny wiejski, twardy ser wytwarzany z mleka krowiego. Ten szwajcarski ser do tarkowania dojrzewa przez okres do siedmiu lat. Produkcja tego sera sięga 16 wieku. Znany jest również jakoWalliser.

Podawanie:

Przypomina Parmezan lub Sbrinz i jest serem dobrze nadającym się do tarkowania, który można przechowywać niemal w nieskończoność. Saanen jest tradycyjnie zachowywany na specjalne okazje, podczas których odkrojone kawałki sera podaje się z lampką miejscowego owocowego wina. Stosuje się go w tartach.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis