SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Rubin

  • Ser Rubin Ser Rubin
  • Ser Rubin Ser Rubin
  • Ser Rubin Ser Rubin
Wygląd i konsystencja:
Rubin ma wnętrze sera w kolorze żółtym. Jest to ser twardy.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z mleka krowiego. Leżakuje ponad  3 miesiące.

Smak i zapach:
Rubin z początkiem leżakowania ma zapach z nutą siarkowodorową, natomiastnabiera intensywności wraz z okresem dojrzewania. Posmaki Rubina są wyraźnie owocowe. Przywołują dojrzałe winogrona i śliwki, które kończą się lekko wyczuwalnymi nutami ziołowego pieprzu.

Pochodzenie:
Pochodzi  z Polski, a dokładniej z Radzynia.

Podawanie:
Jest to ser, który przed degustacją powinno się pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Polecany na deskę do serów. Najlepiej smakuje z miodem akacjowym. Polecany z winami:  klasycznymi francuskimi winami z Bordeaux, włoskim Chianti, hiszpańskimi winami z apelacji Ribera del Duero, czy portugalskimi na bazie szczepu Touriga Nacional

Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1409 kJ/339 kcal
Białko 26,2g
Węglowodany 0,1g
Tłuszcz 26g

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis