SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Royalp Tilsit

  • źródło www.365cheeses.com źródło www.365cheeses.com
Wygląd i konsystencja:
Royalp Tilsit jest serem półtwardym, o barwie kości słoniowej z niewielkimi dziurkami, i brązowo-żółtej skórce. Jest produkowany podobną metodą jak Ser Tylżycki.

Komponenty i wytwarzanie:
Jest to twardy ser wytwarzany z mleka krowiego. Wyrabia się go w kształcie koła, ma zwartą konsystencję, czerwonobrązową skórkę oraz łagodny maślany smak i delikatny zapach. Zawartość tłuszczu wynosi 45%. Proces dojrzewania trwa od 2 do 3 miesięcy dla sera łagodnego, a dla sera ostrego do 7 miesięcy. Podczas dwóch pierwszych miesięcy ser jest szczotkowany i nacierany solą.

Pochodzenie:
Royalp Tilsit jest serem szwajcarskim, który został przywieziony przez szwajcarskiego serowara, który nauczył się robić Tilsit podczas pobytu w Prusach Wschodnich po wojnie francusko-pruskiej.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis